Beleving

In het hoofdstuk Beleving leest u ervaringen van vrijwilligers en oude hospietjes. 

‘Het hart heeft zijn redenen die het verstand niet kent’.

Deze uitspraak van de 17e eeuwse Franse filosoof Blaise Pascal heb ik nogal eens paraat omdat deze zin uitdrukt wat menig vrijwilliger overkomt als haar of hem gevraagd wordt: ‘waarom dóe je dit werk, of: waarom kíes je hiervoor’? Dat je in eerste instantie niet direct de juiste woorden kunt vinden om je ‘drive’ voor dit werk goed kenbaar te maken. Als het om iets belangrijks gaat kies ik de weg ‘die mijn hart mij ingeeft’, en ik weet uit ervaring dat de wegen ‘des verstands’ mij niet altijd naar de juiste bestemming leiden...

Toen mijn dienst begon vertelde mijn collega dat er de vorige dag een oude meneer bij ons was opgenomen die erg ziek was. Toen ik hem zag dacht ik dat hij snel zou gaan sterven en belde vlug de familie om te vragen of ze wilden komen. Zijn dochter en zijn zoon met drie mooie meiden kwamen direct. Ik schat dat de kleindochters 16, 14 en 11 jaar waren.

Werken in hospice ‘Heuvelrug’ heeft iets speciaals; dit merk ik op bij mijzelf en ik hoor dit ook bij de andere medewerkers. Wat is dit speciale....... voor mij...?
Een poging...

Hij was maar een paar jaar ouder dan ik en al jaren ziek. Hij had een herseninfarct gehad en veel problemen met zijn hart. Nu had hij te horen gekregen dat zijn hart op was. Hij kon ieder moment ter plekke sterven of langzaam in coma raken. Zijn vrouw was ook op. Het was al jaren 'een zware tijd' voor haar. Ze was kilo's afgevallen. Ze kón niet meer.

Ik was nerveus. De nieuwe gast had een tracheostoma. Door een opening in zijn hals was een canule naar zijn luchtpijp aangebracht. Zo'n buisje moet regelmatig worden schoongemaakt en soms met een speciaal apparaat uitgezogen als de patiënt zelf het slijm niet weg kan hoesten. Natuurlijk heb ik dat geleerd maar ik had het nog nooit bij de hand gehad. Gelukkig bleek het me goed af te gaan.

Sinds een aantal jaren bestaat er in hospice Heuvelrug een aparte groep vrijwilligers, die incidenteel ingezet kunnen worden. Deze vrijwilligers hebben zich opgegeven om, naast hun gewone diensten in het hospice en wanneer de situatie erom vraagt, voor de gast een wens of bepaalde activiteit te realiseren. Zo kan de gast in het hospice doen wat hij of zij thuis ook graag deed. Bijvoorbeeld schilderen, handwerken, 3D-kaarten maken, naar buiten gaan, muziek maken en samen luisteren, puzzelen, samen een boek uit de bibliotheek van het hospice zoeken, enz...